Nationaal Monument MH17 bijna gereed

Geschreven op: 28/06/2017

Het Nationaal Monument MH17 is bijna gereed en zal op 17 juli na de herdenking van de vliegramp boven Oekraïne drie jaar geleden, open worden gesteld. Het was en is voor Trees for All en haar partners in het Nationaal Bossenfonds een grote eer dat het initiatief voor een herdenkingsbos bij Schiphol door nabestaanden is gekozen als nationaal Monument en dat vanuit ons kantoor ook de realisatie tot stand is gekomen. Dit binnen een jaar realiseren was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met heel veel mensen, bedrijven, overheden en instanties.

Diepere laag

Onze betrokkenheid is een direct gevolg van ons bebossingsproject in Maleisië. Een van onze deelnemers steunde via zijn bedrijf dit project al meer dan tien jaar en had het voornemen om met zijn familie tijdens hun vakantie op bezoek te gaan en zelf bomen te planten. Hij en zijn vrouw en twee dochters behoorden tot de slachtoffers. De vier bomen die alsnog bij het project zijn geplant waren de kiem voor een herdenkingsbos van 298 bomen in de buurt van de plek waarvandaan het vliegtuig was vertrokken. Bomen die de herinnering levend houden, doorgroeien, zich ieder jaar vernieuwen. Bomen die troost bieden. Door de bomen te planten in de vorm van een herdenkingslint is een diepere laag ontstaan, samen vormen de bomen iets moois en vragen om aandacht vanuit de lucht en zelfs de ruimte. In het oog van het lint is zo een intiem amfitheater ontstaan, waar herdenkingsbijeenkomsten kunnen worden gehouden en waar een gedenkteken is geplaatst.

Een stukje van jezelf

Onze directeur Sjaak de Ligt was eerst betrokken als initiatiefnemer en aansluitend de projectcoördinator van de realisatie. “Ik heb zelf op bijna alle continenten bomen geplant, steeds wil ik terug naar die plekken om te zien hoe het met die bomen gaat. Je plant een stukje van jezelf. Dat is de kracht van bomen, je geeft ze een standplaats voor hun leven en ze blijven daar staan, ze doen hun ding en wachten als het ware op de planter om te laten zien hoe goed ze hun best doen. Dat effect hebben ook de 298 bomen waarvan een groot deel door de nabestaanden is geplant. Een heel emotioneel moment, maar ook heel dankbaar. De tijd terugdraaien kunnen we niet, maar de geplante bomen geven de troost voor velen en zijn wat mij betreft ook een symbool voor iets dat we willen dat nooit meer zal gebeuren.”

Voor iedereen

Het bos is er niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de bewoners van het dorp Vijfhuizen, die een mooi wandelgebied hebben gekregen en voor iedereen waar ook ter wereld vandaan, die geraakt is door de tragedie en dit een plek wil geven. Daarom is er gekozen voor verschillende boomsoorten die ieder jaargetijde andere accenten geven. Een bloei in het voorjaar die in de Betuwe niet zou misstaan. Herfstkleuren, vruchten, wintergroene bomen. Dit alles omringd door een krans van 20.000 zonnebloemen die binnenkort het Monument een gouden gloed geven. Vanaf 18 juli is het vrij toegankelijk vanaf de Vijfhuizerweg in Vijfhuizen.Facebooktwitterlinkedinmail
Trees for All

Geschreven door:
Trees for All

Trees for All voldoet aan de eisen van het CBF en ANBI

logo_anbi